Hlavní stránka Abeceda včelaření Hodnocení včelstev

PostHeaderIcon Hodnocení včelstev

Včelstva hodnotíme několikrát za rok a to vždy když otevřeme úl. Je ale třeba si o tom vést stručné zápisy. Nejjednodušší zápis je křídou přímo na  zadní stěnu úlu, odkud si pak můžeme v klidu údaje přepsat.Důkladnější zápisy pak můžeme dělat na tužší papír, připevněný na zadní stěnu úlu.
Zapisujeme poznatky při  odběru měli pro vyšetření – kolik uliček včelstvo obsedá, kolik bylo mrtvolek, varroázy atd. Pak poznatky z jarní a podzimní prohlídky, stáří matky (barva), sezení na plástech, mírnost, rojivost, jarní rozvoj, ale hlavně medný výnos. Měříme ho odhadem podle množství medu v nádobě pod medometem po vytočení. Celkové množství vytočeného medu vydělíme počtem včelstev a dostaneme průměrný výnos. Porovnáme ho s množstvím vytočeného medu od jednotlivých včelstev  a zjistíme, která včelstva byly podprůměrná a nadprůměrná.
Můžeme vypočítat i procentuální výnos a sestavit pořadí. To nám napoví, kde v příštím roce začít s nápravou, např. s výměnou matky. Bývá pravidlem, že ještě 80% výnos se toleruje jeko dobrý.
Hodnocení včelstev podle síly nemusí být směrodatné, protože některá včelstva hodně plodují, jsou silná, ale málo medu zůstane pro včelaře.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit