Hlavní stránka Abeceda včelaření Kde nic neklade, nebo kladou trubčice

PostHeaderIcon Kde nic neklade, nebo kladou trubčice

Toto je nejhorší situace pro úspěšné přidání matky. S téměř 100% jistototou včelstvo novou matku nepřijme. V takové situaci musíme nejdříve zjistit situaci ve včelstvu. Příčin tohoto stavu může být několik- vadná matka, neoplodněná matka, bezmatečné včelstvo, začátek rozvoje trubčic a nakonec i kladoucí trubčice atd.

Vždy nejdřív provedeme zkoušku otevřeným plodem!

Od jiných včelstev přidáme plást s otevřeným plodem a za 3-4 dny ho pečlivě prohlédneme. Pokud jsou zde naražené matečníky, máme vyhráno - včelstvo je bezmatečné, rámek s plodem po zrušení matečníků vrátíme původnímu včelstvu a sem můžeme přidat novou matku v klícce, s třídenním vězněním.
Pokud ale včelstvo matečníky nenarazí je zde buď nějaká matka a nebo začnou klást trubčice. V tomto případě necháme přidaný plást s otevřeným plodem v úle a po zavíčkování plodu přidáme druhý plást s otevřeným plodem. Pokud se zde rozvíjely a nebo již kladly trubčice, pak první plást jejich rozvoj zastaví, protože mohou krmit otevřený plod a na druhém plástu už obyčejně narazí matečníky.
Pokud je nenarazí ani na druhém otevřeném plodu, pak je velká pravděpodobnost, že je zde nějaká matka a proto ji musíme najít. Pro urychlení můžeme včely přesít přes mateří mřížku. Všechny  včely ometeme z rámků do rojáku, rámky vrátíme do plodiště, nasadíme mateří mřížku, nasadíme medník a včely přesypeme z rojáku do medníku a úl zavřeme. Většina včel se přemístí do plodiště. Druhý den dáme do medníku jeden plást, na kterém za chvíli najdeme hledanou matku a včelstvu můžeme přidat matku novou.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit