Hlavní stránka Abeceda včelaření Chov matek

PostHeaderIcon Chov matek

Chov matek je nazýván poezií včelařství. Není to nic složitého, zvládne to každý včelař. Potřebujeme k tomu kvalitní matku - nejlépe inseminovanou, od které budeme přelarvovávat. Dále rámek s lištou na matečníkové misky (umělé nebo voskové), přelarvovací lžičku (i vlastní výroby) a silné včelstvo s odděleným plodištěm mateří mřížkou, nebo osiřelé včelstvo (odebraná matka), případně smetenec (startér).

Při chovu při matce si den předem přemístíme dva rámky s otevřeným plodem do medníku (včely ometeme) a mezi ně dáme rámek s matečníkovýma miskama, který předem namočíme do vody. Druhý den rámek s matečníkovýma miskama ometeme, na dno každé misky dáme malou kapičku medu,nebo vody, nebo ředěné mateří kašičky vodou a nebo nic. Od kvalitní matky vybereme plást s nejmladším plodem - 1 l/2 až  2 dny starým a přelarvujeme do mateřích misekVhodný plod lehce poznáme, když jsou na plástu vajíčka a plod různého stáří. Rámek s miskama po přelarvování vložíme zpět do připraveného medníku, zase mezi dva plodové plásty. Pokud není snůška, tak mírně pokrmujeme. Za 10 dní jsou zavíčkované matečníky zralé a musíme je dát buď do izolační klícky (do pěti dní přidat), nebo do oddělku, případně do oplodňáčku. Za dalších 10 dní by měla být matka oplodněná a začne klást – je připravená k přidání do včelstva. K oplodnění potřebuje  vhodné počasí – teplota po poledni přes +20°C, bez většího větru, slunečno. Proto se matky někdy oplodní i později.

V osiřelci je chov podobný. V obou případech ale musíme nejpozději po týdnu zkontrolovat plásty s plodem, protože včely zde rády narážejí matečníky na vlastním plodu, často i na starším plodu a mohla by se zde vylíhnout matka o něco dříve, která by zničila všechny ostatní matečníky. Zvláště v osiřelci to bývá pravidlem. Po 9-ti dnech je veškerý plod zavíčkovaný, takže při případné druhé serii matečníků toto nebezpečí již nehrozí a přijatých  přelarvovaných matečníků bývá víc. Ve smetenci můžeme chov urychlit, když rámek s přijatými matečníky po 3-4 dnech dáme dochovat do medníku nebo osiřelce a sem vložíme další rámek s přelarvovanými matečníky. Můžeme to opakovat i 3x dokud jsou zde mladušky schopné krmit larvy. Musíme mít ale dostatek oddělků nebo oplodňáčků, kam dáme zralé matečníky.

Vývojové cykly v počtu dnů:

  vajíčko larva kukla celkem dnů
matka 3 5,5 7,5 16
dělnice 3 6 12 21
trubec 3 6,5 14,5 24

Z toho plyne, že když přelarvujeme 1,5-2 denní larvu, do zavíčkování matečníku zbývá 4-3,5dne a do líhnutí matky pak 12-12,5 dne od přelarvování. Takže maximálně 11 den musíme zralé matečníky izolovat nebo přidat.Pokud přelarvíme 2,5-3 denní larvy, jsou matky méně kvalitní a líhnou se o l/2 až 1 den dříve. První vylíhlá matka zlikviduje ostatní matečníky!

 

Komentáře   

 
-5 #1 Odp.: Chov matekOtokar Kulhánek 2015-02-20 09:02
:zzz ..potřebujeme inseminovanou matku...co to je za nesmysl. Matky jsou oplodnělé všechny, a to buď uměle nebo přírodně [censored]bci po zásnubním letu.Píšete, že přelarvujeme 1,5-2[censored] nní larvu, tedy 4,5-5[censored] nního jedince.To se mi jeví jako další nesmysl.Přečetl jsem nej[censored]n článek od včelařských učitelů a znalců, ale výsledkem je nula.Články dobré pro ty, kteří už problematiku ovládají. Pro začátečníky jen věty plné neznámých pojmů a ještě nepřesných.Dosp ěl jsem k náz[censored], že včelaři jsou naprosto neschopní učitelé a že na všechno si budu muset přijít sám.Jestli to dokážu, sám pak budu říkat novicům co ,proč a jak.Nazdar.
Citovat
 
 
+2 #2 Odp.: Chov matekLudvík Kochaníček 2015-03-23 20:20
Ono je opravdu dobré něco si přečíst a potom b[censored] více věcí jasných.
Já včelařím sice jen něco přes 15 let, na rozdíl od pana Jedličky, který však bohužel dnes již není mezi námi.
Pokud se jedná o pojem inseminovaná matka, znamená to zakoupená od chovatele, který má zařízení na umělé oplodňování matek.
Nemyslím si, že zrovna začátečník by se měl hned pouštět do chovu matek, je lepší navštívit nějaký praktický kurz a ne lovit teoretické informace po Internetu. To je můj názor.
Citovat
 
 
+1 #3 Odp.: Chov matekDavid 2015-05-13 06:02
Pro začátečníka asi nejlepší, vzít v době květu řepky dva plásty - j[censored]n s otevřeným pl[censored]m a j[censored]n se zavřeným pl[censored]m a něco zásobami, po stranách přidat po jedné souši a šoupnout do sklepa na[censored]n. Pak na stanoviště a za měsíc si v takovém úlku najít rozkl[censored] nou matku a označit. Tak jsem to dělal vloni a šlo to i bez larvení.
Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit