Hlavní stránka Archiv článků z tisku Jak se zbavit nežádoucí matky - Včelařství 2009/7

PostHeaderIcon Jak se zbavit nežádoucí matky - Včelařství 2009/7

Jak se zbavit nežádoucí matky.

 Ve včelařské literatuře i v časopise Včelařství se velmi často píše, jak je důležité vyměnit nevhodné matky a nahradit je mladými, nejlépe kraňkami od chovatelů matek. Jako chovatel matek tuto skutečnost  často připomínám na členských schůzích. V literatuře je také popisována celá řada způsobů, jak matku vyměnit. Důležitost a přínos výměny matky všichni uznávají, ale přesto, zvláště starší včelaři matky nemění a to i v situaci, kdy jsou včelstva silně bodavá, nebo z nich včelař nemá téměř žádný užitek. Za dobu své dlouholeté činnosti důvěrníka jsem se v tomto směru dovídal zajímavé věci, které mne vedou k napsání tohoto článku.

Starší včelaři s malým počtem včelstev se mnohdy spokojují i s malým výtěžkem medu a radují se z toho, že se starají o živé tvory, svoje včeličky, které si řeší své problémy samy. To mnohdy souvisí i s problematikou léčení varroázy, obměny díla a p. Jeden starší včelař mi prozradil, že za 30let včelaření  ještě neviděl matku. Další včelař, který měl velmi bodavá včelstva výměnu matky odmítl, protože v bodavých včelstvech se nedá matka hledat.Těmto a dalším včelařům chci poradit, jak se zbavit takové nežádoucí matky, bez jejího hledání.

Já chovám 25 včelstev.Protože jsem chovatelem matek, měl jsem všechny matky barevně označené, velmi mírné F1. Roky ale přibývají, nemoci přicházejí stále častěji a tak jsem ledacos zanedbal. Včelstva se vyrojila, objevila se bodavost, značené matky zmizely a problém byl na světě. Vyzkoušel jsem si jaké je to hledat  opakovaně neoznačenou matku v bodavém včelstvu, což jsem brzy vzdal a přemýšlel, jestli včelstvo vysířit, nebo ho nechat bodavé a čekat na další vyrojení, po kterém možná bodavost skončí.Přišel jsem ale na jednoduchý způsob jak se zbavit poměrně jednoduše nežádoucí matky – vynést rámky i se včelami a matkou z úlu a postupně tam vrátit jen rámky a včely bez matky. Postup je následující:

1.Připravíme si bednu na rámky z plodiště, roják s přepážkou s mateří mřížkou, rámek se souší a novou matku v klícce. Přepážku lehce zhotovíme ze dvou sololitů s vyřezaným otvorem a mateří mřížkou z umělé hmoty upevněnou mezi ně.

2. Všechny plásty z plodiště dáme opatrně do bedny a vyneseme 3 – 4 metry od včelína mimo let včel.Chvíli počkáme,aby se většina létavek mohla vrátit do úlu,případně pokouříme.Matku jsme s téměř stoprocentní jistotou také vynesli,ale ta se nám nemůže vrátit,protože je rozkladená – těžká.

3. Roják rozdělíme přepážkou s mateří mřížkou na větší a menší část. Menší část zakryjeme. Do větší části rojáku dáme rámek se souší a postupně sem  setřepeme a ometeme všechny včely z vynesených rámků.

4. Ometené plásty vrátíme do úlu, mezi plodové plásty zavěsíme klícku s novou matkou.

5. Do menší části rojáku – za mateří mřížku dáme jeden plást s otevřeným plodem – tím sem nalákáme mladušky, které pak ometeme do úlu a opakovaně  rámek vracíme do rojáku a vždy pečlivě zakryjeme,aby sem nepřešla i matka. Co nejvíc mladušek potřebujeme vrátit do úlu, protože jsou důležité pro přijetí nové matky.Proto necháme plást s otevřeným plodem v rojáku i do druhého dne a pak ho teprve vrátíme i s mladuškami do úlu.

6.Na souši se zbytkem mladušek se můžeme pokusit najít  matku a zlikvidovat ji. Pokud ji nenajdeme,setřepeme a ometeme zbytek mladušek i s matkou do jiného úlu,kde ji včely jako vetřelce zlikvidují a mladušky přijmou za své. Smeteme sem i zbytek mladušek z rojáku. Matku tedy vůbec nemusíme najít a přesto se jí zbavíme.

7. Včelstvo s novou matkou mírně přikrmujeme a po třech dnech zkontrolujeme  chování včel na klícce nové matky a případně ji můžeme vypustit.

8. Pokud máte obavy z přijetí nové matky, pak doporučuji metodu umělého zrojení, kdy žádné plásty po ometení nevracíme zpět,dáváme je do jiných včelstev. Do prázdného úlu zavěsíme na loučku klícku s novou matkou.Včely se zavěsí kolem klícky jako roj. Druhý den můžeme přidat souše a mezistěny a mírně pokrmovat – včely začnou stavět a za tři dny můžeme matku vypustit,můžeme vrátit i odebrané zásoby. Zavíčkovaným plodem můžeme posilovat  až se matka řádně rozklade.

Úspěšnost  této metody výměny matek je velmi vysoká, ale jako u všech prací se včelami není stoprocentní. Zatím se mi ale nestalo, že by byla neúspěšná. Proti žihadlům se můžeme dobře zabezpečit a se včelami pracujeme jen krátce a rychle.