Hlavní stránka Abeceda včelaření Napajedlo

PostHeaderIcon Napajedlo

 Vodu potřebují včely hlavně když plodují. Když nemůžou kvůli nízké teplotě (+8°C a méně), sbírají vodu uvnitř úlu. Proto dáváme v lednu folii na horní loučky rámků, na které se sráží voda, včely netrpí žízní a nevyletují pro vodu i za nízkých teplot a zachráníme tak mnoho létavek, důležitých pro jarní rozvoj.

Do úlů můžeme vodu dodat také některým z krmítek,nebo česnovým napajedlem (plastová láhev s vodou a dlouhá nízká nádobka). Pokud se oteplí na +8°C a více,začnou včely vyletovat a hledat vodu venku. Pokud je chladné, nebo proměnlivé počasí, často při pití vody zkřehnou a uhynou. Proto je třeba v blízkosti včelína zřídit napajedlo. Vybereme slunečné místo v závětří. Zásobu vody zde zabezpečíme na příklad 4 litrovými lahvemi s prosakovacími víčky,na nízké nádobce (plech na pečení), podloženými laťkami. Možností je mnoho.

Napajedlo musíme udržovat v čistotě a vodu včas doplňovat. První vodu můžeme osladit, abychom sem včely nalákali – je třeba alespoň 7% roztok cukru = 70dkg cukru na 10litrů vody. Můžeme přidat i sůl, ale pozor, sůl ve vyšší  dávce je pro včely jedovatá. Nejvyšší neškodná koncentrace  je 0,5% = 5g soli na 1 litr vody (to je asi jedna zarovnaná kávová lžička) - na 10 litrů je to tedy 5 dkg. Do vody můžeme přidat i roztok propolisu – 10ml na 10litrů vody.

Pamatujte, že voda je nejlepší způsob podněcování na jaře!

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit