Hlavní stránka Abeceda včelaření Krmení na zimu

PostHeaderIcon Krmení na zimu

Čím krmit? Nejlepší je hrubý krystalový cukr. Těžko se shání a je dražší. Spokojíme se i s drobnějším krystalovým cukrem. Pískový cukr  jedině rozpuštěný, mletý cukr jen na medocukrové těsto - je také dražší. Med jedině květový a rozpuštěný ve vodním roztoku  v poměru stejném jako u cukru: 3kg cukru - medu a 2 litry vody.

Kdy krmit? Pokud jde o denní dobu, tak navečer, až je minimální slídění včel.Medový roztok víc voní, takže musíme být zvláště opatrní. První dávku zkrmíme ihned po zrušení medníků  a zklidnění na včelíně. Doplníme zásoby na minimálních 5kg, ale nepřekrmujeme, aby měly matky prostor ke kladení. Až v srpnu, nejpozději do 10. září doplníme  zásoby na 10 - 12kg. Včelaři s tenkostěnnými úly krmí víc. Pokud je teplý podzim a  zvláště mladé matky dlouho plodují může být potřebné doplnit zásoby o 1-2kg (podzimní prohlídka koncem září napoví).

Jak krmit? V červenci doplnit zásoby podněcováním. V srpnu doplnit zásoby většími dávkami.Způsobů krmení a krmítek je celá řada – 4litrové lahve, stropními, bočními, rámkovými apod. krmítky. V červenci podněcujeme např. lahvemi s širokým hrdlem a plastovými víčky s 16ti otvory a v srpnu 4 litrovými lahvemi s víčkem s 80ti otvory. Do 4litrové lahve nasypeme 3kg  krystalového cukru, zalijeme 2litry vody, nasadíme víčko z umělé hmoty s 80ti otvory (možno použít i silonovou punčochu apod.) a nasadíme na krmný otvor ve strůpku. Sladkou vodou nesmíme potřísnit úl, případně očistit. Mřížky na krmný otvor ve strůpku se neosvědčily.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit