Hlavní stránka Různé příspěvky Odlévání mezistěn do silikonové formy

PostHeaderIcon Odlévání mezistěn do silikonové formy

V tomto článku bych chtěl představit způsob domácí výroby mezistěn z vlastního vosku odléváním do silokonové formy.

Pokud máme možnost rámky si doma vytavit a získat tak kvalitní vosk, můžeme si docela jednoduše, bez potřeby speciálních prostor a vybavení doma "při televizi" odlévat vlastní mezistěny.

Hned úvodem ale musím přiznat, že při ceně průmyslového zpracování včelařem dodaného vosku do 100Kč na kilogram se nejedná ani tak o finanční úsporu. jako spíše o ten pocit, že včelkám dáváme něco lepšího.

Mezistěny vyrobené technologií odlévání vy měly bít podle některých informací křehčí, ale dle mé zkušenosti je tomu spíše naopak. A to přikládám tomu, že se jedná o skutečný včelí vosk, bez příměsí parafínů atd.

 

Takže jak na to.

Potřebujeme samozřejmě vosk, který jsme si z vyřazených rámků a zbytků, co se za rok nastřídají vytavili a pročistili. Já čistím vosk tak, že po prvním přetavení v kotli pak vzniklý koláč vosku ještě jednou přetavím v malé nádobě s vodou a následně přes tzv. silonku přecedím do kýble, kde ho nechám pomalu zchladnou. Potom jen seškrábnu spodní vrstvu nečistot, kterou přidám k dalšímu rozpouštění.
Vzniklý koláč vosku je již připraven pro prodej, nebo případnou domácí výrobu mezistěn. 

 

1. Přiměřené množství vosku rozehřeji v nějaké nádobě na teplotu kolem 80-90°C.



 

 

2. Na stůl rozprostřu silikonovou podložku, co se používá na přípravu těsta. Je to nejlepší způsob, jak ušetřit okolní plochu od potřísnění voskem. Ze silikonu se vosk krásně po ztuhnutí odstraňuje.
Na tuto podložku se položí ta nejdůležitější pomůcka a tou je silikonová forma na samotné odlévání vosku do podoby mezistěny.



 

3. Tato činnost již vyžaduje trochu zručnosti a cviku. Ale nic se neděje, pokud se tato část pokazí. Vosk po ztuhnutí dáme zpět a zkusíme další pokus.
Vezmeme nádobu s roztaveným voskem a pozvolna lijeme do formy, kterou současně druhou rukou zavírámě. Vytvoříme jakoby takovou vlnu, kterou hrneme ke konci formy, jak je vidět na videu.

4. Mezi předchozím krokem a tímto jdu zařezat na potřebný rozměr předcházející odlitou mezistěnu. Zkrátka se musí chvíli počkat, než je vost ztuhlý. Jakmile ztuhne vosk , co byl vytlačen ven na podložku, je to ten čas. Kdo spěchá, může formu položit třeba na chladnou dlažbu, nobo ponořit do pečícího plechu naplněného vodou, ale s to já nedělám.

Pokud je forma přiměřeně vychladlá, otevře se:

 

5. Teď už zbývá jen na nějaké vhodné podložce nožem zarovnat na požadovaný rozměr. Mnou používaná forma je vhodná pro rozměr námku 39x24cm. Největší teoretický rozmět mezistěny, co by se dala odlít je 41.5x21cm.


A na závěr nezbývá, než se těšit z hotové práce. Je to zároveň i taková odpočinková činnost pro mozek a povzbuzení ducha. Za předpokladu, že se daří, samozřejmě -;)


 

Shrnutí na závěr.
Co se týká tloušťky mezistěny, je asi 3,5mm, což je o 1mm více, než běžně prodávané válcované mezistěny. Je to tím, že buňky jsou již kakoby 0,5mm vytaženy. Hmotnost může být o něco vyšší, než tenká válcovaná mezistěna. Záleží, jak horký vosk se rozlévá. Čím vyšší teplota vosku, tím tenčí a lehčí je vyrobená mezistěna. Občas je tloušťka dna buňky tak malá. že se objeví dírky. Někdy se stane, že je zase tlustčí, to když při lití zaváháte a včas plynule formu nezavřete, nebo je teplota tekutého vosku nízká a vosk brzy tuhne. To ale není na závadu, včelky si drobné nedostatky upraví.


 Pokud by si chtěl někdo pořídit také takovouto formu, dá se za cca 600Kč sehnat tady.