Hlavní stránka Úlová váha

PostHeaderIcon Technická stránka OnLine úlové váhy

Úlová váha použitá na těchto stránkách je testovací prototyp. Základ s tenzometry je použitý z osobní váhy, elektronika a programové vybavení je sestaveno dle vlastního vývoje.

Pohled zepředu

ul2

Pohled zezadu

ul2 z

Zpracování údajů ze snímačů provádí mikrokontroler Atmel (miniaturní počítač), který je spolu s nezbytným zařízením přímo na stanovišti.

Tato váha kromě samotného vážení rovněž dokáže pomocí speciálních čidel snímat teplotu, vlhkost vzduchu a v plánu je i snímání hodnoty atmosferického tlaku. Všechna data jsou po zpracování bezdrátově odesílána do přijímače.

Přijatá data z váhy jsou zpracována pomocí dalšího mikrokontrolerem řízené jednotky s grafickým displejem a napojením na Internet (online odesílání je zatím ještě v rozpracovaném stavu).

  displej

Data jsou v přijímací části, která je umístěna doma, ukládána na paměťovou kartu a v případě funkčního připojení k Internetu okamžitě odesílána na web www.vcelari-zdounky.cz

Na webu jsou zobrazována aktuální data pro daný měsíc. Je možné si pomocí jednoduchého formuláře také nechat vykreslit libovolný časový údaj (pouze v rámci jednoho měsíce), který se nachází v historii dat.


Počínaje 16.4.2015 bylo přestavěno zařízení převodníku a jiný typ mikrokontroleru. Mechanické zařízení váhy zůstalo stejného provedení včetně tenzometru. Napájení je provedeno pomocí LiIon 3,7V akumulátoru a slunečním dobíjením.

Kompletní sestava váhy s vysílačem

vaha2

 Mechanika váhy a elektronika převodníku

vaha prevodnik2 Hx711 

Mozkem vysílače je malý mikrokontroler ATMEGA328P na desce arduino Pro Mini. Klidový odběr proudu z baterie je 25mA. Na snížení odběru se pracuje.

vysilac mcu2 

 Nabíjení zajišťuje sluneční energie a akumulátor. Systém napájení sahuje 2 DC-DC měniče a řídící jednotku pro ochranu baterie. Plánuji úpeavu a přechod na nižší napájecí napětí mikrokontroleru. V současnosti pracuje řídící jednotka na 5V. Problém je výkon vysílače při nižším napětí.

panel  zdroj 

2.5.2015 byl upraven napájecí obvod a dokončen přechod na 3V logiku. Vysílač pracuje na vyšším napětí, pro zajištění vyššího výkonu. Díky této úpravě klesla spotřeba z 25mA v klidovém stavu na 5.5mA. Při vysílání, které trvá několik vteřin se dostává odběr proudu z baterie na 80mA. Sluneční panel by nyní mohl být mnohem nenších rozměrů a snížit se může i kapacita baterií.

2016
Provedena další větší úprava hardware a taky drobná úprava software. Celý vysílač s řídící jednotkou uložen do krabičky a s váhou (tenzometry a teplotním čidlem) propojena standardním UTP kabelem s možností snadného odpojení.
Zařízení bylo doplněno o snímač tlaku s integrovaným teplotním čidlem (vybírá se objektivnější teplota z obou čidel).

vaha-utp zapojeni-utp
Spotřeba zařízení se po výměně řídící jednotky dostala pod 0,05mA. Dobíjecí solární panel tak mohl být zmenšen a LiIon baterie vystačí i na měsíc provozu se zataženou oblohou.


 Na stránku s "Úlovou váhou" se můžete přesunou klepnutím zde.

Aktualizováno (Čtvrtek, 04 Květen 2017 20:03)

 

Komentáře   

 
+1 #11 Ludvík Kochaníček 2015-05-03 13:01
Při výměně převodníku jsem musel udělat kalibraci novou. Zkoušku provedu až po[censored]lší době.
S původním převodníkem byla po vyjmutí váhy odchylka od nuly asi 0.5kg. Ale toto původní analogové prov[censored]n í mělo dost velkou chybu již při přenosu signálu na analogový vstupu kontrol[censore d]. Na konektorech se vlivem oxidace kontaktů měnila hodnota i v závislosti na vzdušné vlhkosti. Původní variantu se mi nějak nechtělo předělávat z nepájivého pole prototypu.
Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit